Berlusconi

Het proces van Silvio Berlusconi omtrent Rubygate is nog steeds niet afgelopen. Berlusconi staat terecht omdat hij Ruby, een Marokkaans tienermeisje (in werkelijkheid Karima El Mahroug), zou betaald hebben voor seks tijdens zijn privéfeesten. Bovendien heeft hij haar ook onttrokken aan de politie nadat ze opgepakt was voor diefstal.

Beide ontkennen het seksschandaal. Berlusconi verklaart zijn tussenkomst bij de politie door het feit dat hij dacht dat Ruby een nichtje was van de Egyptische president Moebarak. Hij wou een diplomatiek incident vermijden.

Het Italiaans gerecht beschikt over bezwarende bewijzen betreffende het seksschandaal.
Il Cavaliere zou inderdaad seks hebben gehad met het meisje. Zij zou ook vijf miljoen euro zwijggeld hebben geëist.
Ruby heeft voor de camera ontkent dat ze seks heeft gehad met de premier. Wel heeft ze geld ontvangen ‘voor de eerste nacht dat ze naar hem ging’. Berlusconi heeft haar hierdoor geholpen. Wat dit precies betekent zijn grote vragen die voorlopig onbeantwoord blijven.
Berlusconi beweert dat hij nog nooit betaald heeft voor seks met een vrouw. Hij beweert nu ook dat hij een relatie heeft met een vrouw, reden te meer dus om geen seks met iemand anders te hebben.
Niettemin is dit niet de eerste maal dat Silvio Berlusconi in een seksschandaal verwikkeld is. In 2009 wou zijn vrouw scheiden door Noemi, een minderjarig meisje met wie Berlusconi veel contact had. Enige tijd later was er de prostituee D’Addario, die volgens haar een wilde nacht met de premier beleefde.

De premier laat het allemaal niet aan zijn hart komen, hij is helemaal niet bezorgd. Tot enkele dagen geleden kreeg hij nog volle steun vanuit politieke hoek. Maar ook deze steun is nu stilaan aan het verdwijnen
Voor de eerste maal in 20 jaar komt de linkse partij immers terug aan de macht in Milaan. Een vernedering voor Berlusconi, die dit een ondenkbaar gegeven vond. Maar toch is het gebeurd.
Zijn coalitiepartner, Lega Nord, waar hij naar eigen zeggen zoveel steun van kreeg , heeft Berlusconi zo goed als volledig in de steek gelaten. Eerder had zijn andere steun en toeverlaat, Gianfranco Fini, met heel zijn aanhang de regering van Berlusconi verlaten. Ook zijn onderminister van Economie is reeds vertrokken. De voorzitster van de coalitiepartij ‘Liberal Democratici’ , Daniela Melchiorre, nam ook ontslag. Reden hiervoor was haar onvrede tegenover het gedrag van Berlusconi ten opzichte van de Amerikaanse president Obama. Zelfs binnen zijn eigen partij zou er muiterij heersen.

Ook de steun van zijn fans is aan het minderen. Sommigen hebben op links gestemd omdat ze een leider willen zonder al deze schandalen. Ze willen een leider die het land bestuurt, zonder ondeugende streken.
Zal Berlusconi het nog lang volhouden?

Bronnen

Artikels

Telkens ik verloor, kwam ik sterker terug , http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/110531_Berlusconi_zeedijk (consultatie 1 juni 2011).

Berlusconi is het vertrouwen van Italianen kwijt , http://destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110214_089&word=berlusconi (consultatie 17 februari 2011).

Gerecht heeft bewijzen tegen Berlusconi , http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.943564 (consultatie 17 februari 2011).

Berlusconi moet terechtstaan voor "Rubygate" , http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/110215_Berlusconi_proces (consultatie 17 februari 2011).

VAN VLIERDEN G., "Berlusconi vernederd", Het Laatste Nieuws, 31 mei 2011, 15.

VAN VLIERDEN G., "Bange dagen voor Berlusconi", Het Laatste Nieuws, 1 en 2 mei 2011, 12.

Videofragmenten

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/nieuws/buitenland/1.964781

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/nieuws/buitenland/1.964781

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License