Brussel

Op dinsdag 28 februari 2012 (Ipsoc bijscholing) trekken we naar Brussel. Er wordt verwacht dat enkele mensen verslag nemen (per twee).

Programma:

  • 10.30 Bezoek aan De Wereld Morgen. Wel verzamelen tot 10.15 in de centrale hal van Brussel Noord en wandelen samen naar DWM.

Het programma is vrij druk. Zorg zelf voor broodjes en drankjes, zeker voor over de middag (weinig tijd). Als we de trein naar Vilvoorde nemen kunnen we gerust wat kopen onderweg.

Vul deze pagina gerust aan: treinschema's, routebeschrijvingen enzovoort… Wie wil nablijven in Brussel, kan dit altijd. Misschien kijk je dan beter eens naar dit filmpje.

Tot in Brussel!

PS. Ook hier zoeken we verslaggevers. Werk opnieuw in koppels (die jullie reeds vormden!) Vul jullie namen in, de eersten hebben de meeste keuze.

Brussels through the eye of my camera

En Inge schreef een prettig verslag…

Bezoek aan De Wereld Morgen

Keltoum Berlof nam ons mee doorheen de geschiedenis en de werking van de Wereld Morgen. We kregen aan de hand van een PowerPoint presentatie heel wat informatie omtrent de Wereld Morgen en zijn werking.

DWM is een nieuwswebsite die voornamelijk nieuws belicht dat andere kranten net niet belichten. Ze bestaan sinds 2010 en zijn ontstaan uit Indymedia, een beweging die aanvankelijk zeer eenzijdig belicht werd. Indymedia werd opgebouwd door studenten die teksten en foto’s plaatsten over de rellen in Seatle in 1999. Het werkte als een soort blog waar je eigen gedachten kon neerschrijven. Toendertijd behoorlijk revolutionair.
Naast Indymedia bestond Pala, een nieuwswebsite met de focus op Noord-Zuid nieuws. Pala en Indymedia vloeiden samen tot De Wereld Morgen.

30 tot 40% van DWM is vaste redactie. De vaste redactie schrijft voornamelijk artikels omtrent het dagelijks nieuws. DWM werkt ook met een freelancers. Maar voornamelijk en wat hen uniek maakt, is dat DWM met burgerjournalisten (70%) werkt. Dit zijn journalisten die niet specifiek studeerden voor journalist of fotograaf. Dit zijn burgers die overdag een job uitoefenen en na hun uren hun hobby uitoefenen door bijvoorbeeld artikels te schrijven omtrent onderwerpen dat hen het meest aanspreken. Dit kunnen gespecialiseerde professoren zijn die door hun passie en kennis rond een thema, bijvoorbeeld kerncentrales, makkelijker dan anderen een interessant en inhoudelijk sterk artikel schrijven omtrent Fukushima.
Burgerjournalisten krijgen hun eigen statistieken te zien. Dit is een soort feedback naar hun toe. Als artikels meer gelezen worden dan andere, kunnen ze afleiden of ze goed bezig zijn en of de lezers hun persoonlijke schrijfstijl aangenaam vinden.

De levensloop van een artikel

Als een burgerjournalist een artikel op de site plaatst, wordt dit eerst nagelezen door de hoofdredactie. Vervolgens selecteert de redactie de meest inhoudelijk interessante artikels en plaatst ze op de voorpagina. Als buitenstaander van DWM kan je je inloggen op de site en een artikel/blog plaatsen dat vervolgens verschijnt in de rubriek ‘alle blogs’. Als de redactie je blog/artikel goed vindt, upgraden ze deze naar de rubriek ‘blogs’.

DWM heeft een muziekrubriek. Dit is een luisterpost waarvoor Koen De Meester elke week een artikel schrijft omtrent concerten of dergelijke. Ze hebben een rubriek ‘Traag maar diep’. Hier worden de analysestukken geplaatst die DWM langer op de voorpagina wil houden.

Hoe overleeft DWM?

DWM wordt erkent door de Vlaamse Overheid en ontvangt subsidies. Ze werken samen met andere partners zoals ACV, CM, de Vooruit,… Deze organisaties, die hun artikels zelf schrijven, kunnen geld sponsoren en krijgen in ruil een banner. DWM geniet ook van enkele individuen die sprakeloos van hen worden en die zo sympathiek zijn om enkel euro’s te storten.

Aanstootgevende opmerkingen worden soms op ‘unpublished’ gezet indien nodig. Deze opmerkingen worden niet verwijderd omdat dit nadien nog handig kan zijn maar ze zijn niet langer zichtbaar voor de bezoekers van de site. Beslissen welke artikels al dan niet mogen verschijnen is niet altijd even gemakkelijk. DWM baseert zich op de 5 filters van Chomsky. Deze kan je terugvinden op de volgende site: http://media-activisme.be/rubrique10.html

Bezoek aan de VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroep)

Een gids leidde ons rond in de studio’s en verschafte veel informatie. We kregen enkele opnamestudio’s te zien, zowel een kleine als een grote studio. In totaal beschikt de VRT over acht interne studio’s. Ze hebben studio’s die regelmatig van decor veranderen maar ook enkele studio’s waar het decor steeds hetzelde blijft zoals in de studio’s van Sporza en het nieuws.
We liepen door de schrijnwerkerij en de verfafdeling waar de VRT decors vervaardigt. Nadien mochten we de manipulatiekamer bezichtigen. Hier wordt alles samengevoegd en ten slotte uitgezonden op televisie. Vervolgens bezochten we de bluekey room. Dit is een kleine studio met een blauwe of groene achtergrond. Presentatoren, zoals onder andere weerpresentatoren, staan voor deze achtergrond. Ze zien de weerkaart voor hun en wijzen dan achter hen op de bleukey. Voor de uitzending wordt de blauwe achtergrond vervangen door de weerkaart.

Om af te sluiten bezochten we Radio 2 en Studio Brussel. Het verschil tussen deze twee radiozenders is dat een presentator van Radio 2 enkel zijn tekst hoeft te vertellen en collega’s regelen het geluid en techniek. Bij Studio Brussel moeten de presentatoren zelf zowel de liedjes kiezen en selecteren, presenteren en produceren.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License