Haïti

Aardbeving Haïti

haiti_01.jpg Haiti-earthquake03.jpg HaitiEarthquake14.jpgearthquake+in+haiti.jpg

Op dinsdag 12 januari 2010 vond er in Haïti een aardbeving plaats die een kracht van 7 had op de schaal van Richter. Deze aardbeving en de naschokken hebben een enorme impact op het land. Hierdoor zijn zij nu afhankelijk van buitenlandse hulp. Het zal nog jaren duren eer het land weer is opgebouwd.

Inleiding

Haïti was in de 18e eeuw een kolonie van Frankrijk. De 700.000 slaven zorgden mede voor de grote welvaart van de kolonisator Frankrijk. De inwoners van Haïti voerden verscheidene vrijheidsoorlogen. In 1804 werd Haïti dan ook onafhankelijk verklaard. Haïti is echter nog steeds getekend door de slavernij die ze heeft gekend. De inwoners leven nog van kleinschalige landbouw en de kloof tussen de weinige superrijken en de vele armen wordt steeds groter. De Verenigde Staten voelden zich meer dan een keer geroepen om in te grijpen, wat niet altijd een even groot succes kende. De laatste interventie van de Verenigde Staten vond plaats in 2004 toen Jean Bertrand Aristide (de toenmalige president) het land werd uitgezet. Hierna kende Haïti tekenen van voorruitgang. Deze vooruitgang was voornamelijk te merken op het gebied van veiligheid. 6000 nieuwe politieagenten werden opgeleid, wat uiteraard nog te weinig is, verbindingswegen werden gelegd tussen de grote steden, de uitbouw van gezondheidscentra werd verwezenlijkt. (Economist, 2010).

earthquake-haiti.gif
Haïti is een eiland in de Caribische Oceaan met 8, 12 miljoen inwoners, waarvan 80% onder de armoedegrens leeft. Dit land is het armste land boven de evenaar.

Echter op 12 januari 2010 vond er erge aardbeving plaats in en rond de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince. Hele wijken zijn nu met de grond gelijkgemaakt en duizenden mensen zaten vast onder het puin. Het wordt steeds duidelijker dat dit wel eens de ergste natuurramp zou kunnen zijn in jaren. De aardbeving had een kracht van 7 op de schaal van Richter. De gebieden die het ergst getroffen werden, zijn de hoofdstad Port-au-Prince en de strook tussen deze hoofdstad en Jacmel aan de zuidkust van Haïti. (Economist, 2010).

Ban Ki-Moon (secretaris van de Verenigde Naties) verwoordde het als volgt: “De aardbeving in Haïti is de ergste humanitaire crisis in decennia”. De aardbeving was ook erger dan de tsunami in de Indische Oceaan in 2004 aangezien Haïti een wankel lokaal bestuur had. Het land was nooit in staat om het hoofd te bieden aan dergelijke rampen. Daarom is dit land nu afhankelijk van de buitenlandse hulp. Deze hulp zal de komende jaren noodzakelijk zijn. Als Haïti niet snel wordt opgebouwd zullen de problemen enkel maar verergeren (Economist, 2010).

Een terugblik

Op 12 januari 2010 werd het land Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Hieronder vindt U een filmpje dat door een veiligheidscamera werd opgenomen op het moment van de aardbeving:

De hoofdstad is ergst getroffen. Ziekenhuizen, scholen, etc. werden allemaal met de grond gelijk gemaakt. Onmiddellijk werd duidelijk dat er een hoog aantal slachtoffers waren. Zo vertelde de eerste minister van Haïti Jean-Max Bellerive aan CNN: “Het is moeilijk om een precieze schatting te maken van het aantal slachtoffers. Er zijn ontelbare gebouwen ingestort. Rekening houdend met het aantal mensen dat zich op het moment van de instorting nog binnen bevond, denk ik dat we moeten vrezen voor meer dan 100.000 doden”. Ook na de aardbeving deden zich nog verschillende naschokken voor ('Meer dan honderdduizend doden na aardbeving Haïti' , 2010).

Het volgende filmpje toont wat er gebeurde in de minuten na de aardbeving. Mensen zoeken naar overige familieleden, er wordt gebeden en anderen staan perplex.

Dezelfde avond van de aardbeving vertrokken Amerikaanse reddingswerkers naar Haïti met getrainde honden en hulpgoederen. Een dag na de aardbeving komen andere hulporganisaties op gang voor geldinzameling en voor hulp ter plaatse. Ook België stuurt het B-FAST team (Airbus met B-Fast-Team vertrokken , 2010). Ook wereldwijde bekende sterren lieten hun hart spreken. Angeline Jolie, Brad Pitt, Lance Armstrong, Lindsey Lohan, Jessica Alba en Ben Stiller zorgden voor extra steun. Enkele onder hen gaven financiële steun. Anderen trachtten hun fans te motiveren door een oproep tot steun te doen (Sterren laten hun hard spreken, 2010). Ook in België werden er allerlei acties op poten gezet om de slachtoffers van Haïti financiële steun te kunnen bieden. Zo werd door Eén en VTM een actie gevoerd die luistert naar de naam ‘1212’. Tien dagen na de aardbeving bracht deze actie al meer dan 6 miljoen euro op (Haïti 1212 bracht al meer dan 6 miljoen euro op, 2010).

De hele wereld schiet financieel te hulp. Vele landen leveren ook hulp ter plaatse. Er is echter een gebrek aan coördinatie van de hulpacties, de wegen zijn moeilijk begaanbaar wat de verdeling van goederen belemmert en de luchthaven is er druk. Al deze factoren zorgen voor een afremming van de hulp in Haïti. De inwoners van Haïti zijn wanhopig en woedend door het lange wachten omdat de hulpverlening moeizaam op gang komt.

Als de hulpverleningsgoederen toch worden uitgedeeld, ontstaan er rellen tussen de inwoners. “Mensen vechten om wachter”, volgens Fevil Debien, een reddingswerkster. Daarnaast onstaat er woede over het gebrek aan hulp, voedsel en water. Hierdoor worden alle supermarkten leeggeroofd en in het pakhuis van de VN werd ingebroken. Dit gebouw bevat vijftien ton voedsel voor hulp bij een orkaan. Lichamen van dode mensen werden gebruikt om blokkades te maken, zodanig dat de wagen met hulpgoederen moesten stoppen. Er dient dringend leiding worden genomen over alle acties. Een ploeg van de verenigde Naties zou de coördinatie op zich moeten nemen (Hancké, 2010).

Over het dodental in Haïti bestaat er geen duidelijkheid. De vraag is of er op deze vraag ooit een antwoord kan geboden worden (Loa, 2010).

Regenseizoen zorgt voor nieuwe ramp?

Twee maanden na de aardbeving dreigt een nieuwe ramp voor Haïti. Het regenseizoen is begonnen en dat kan nefast zijn voor de tentenkampen en de 'nieuwe' woningen van de Haïtianen. Via onderstaande link kan u het filmpje vinden voor meer informatie.
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/journaal/2.9565/2.9566/1.735735

Aardbeving op Haïti was voorspeld

De aardbeving was twee jaar voor de beving reeds voorspeld door geologen. De kracht van deze aardbeving zou ook al bekend zijn geweest. De bekken van de Caraïben kennen een ingewikkeld geologisch verhaal. Ten zuiden van Haïti loopt een breuklijn die al jaren vastzat, volgens professor Marc De Batist van de Gentse Universiteit. Drie platen duwen er tegen elkaar. In deze breuk werden spanningen opgebouwd die zeker tot ontlading moesten komen. Als dergelijke breuk in beweging komt ontstaat er een ontlading waarbij de oppervlakte kan verschuiven met zowat twee meter. Dit is een verklaring voor de grote ravage in Port-au-Prince. De exacte datum kon niet voorspeld worden. Wel werd door de Amerikaanse geoloog Paul Mann gezegd dat de beving in de recente toekomst zou plaatsvinden (De Smet, 2010).

Bibliografie

Airbus met B-Fast-Team vertrokken . (2010, januari 13). De Standaard .
De Smet, F. (2010, januari 13). Aardbeving op Haïti was voorspeld. De Standaard .
Economist. (2010, januari 20). Wereld Aarbeving Haïti. Knack , pp. 102-106.
Haïti 1212 bracht al meer dan 6 miljoen euro op. (2010, januari 22). De Standaard .
Hancké, C. (2010, januari 16). Haïtianen tussen woede en wanhoop. De Standaard , pp. 10-13.
Loa. (2010, februari 11). Haïti hanteert verschillende dodentallen. De Standaard .
'Meer dan honderdduizend doden na aardbeving Haïti' . (2010, januari 13). De Standaard .
Sterren laten hun hart spreken. (2010, januari 14). De Standaard .

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License