Kim De Gelder

De feiten die Kim De Gelder pleegde:

kim-de-gelders-por_1246121f.jpg

Kinderdagverblijf Fabeltjesland: een relaas van de feiten

Drie doden en tientallen gewonden

Op 23 januari 2009 drong Kim De Gelder het kinderdagverblijf "Fabeltjesland" in Dendermonde binnen.
Gewapend met een mes ging hij richting de babyafdeling. Op weg naar die afdeling verwondde hij twee opvoedsters. Een derde opvoedster raakte hij dodelijk. Eens aangekomen in de babyafdeling stak hij twee baby's dood en verwondde hij tientallen andere kinderen.

Na deze aanval vluchtte De Gelder per fiets richting Lebbeke, waar hij omstreeks 11u30 werd gearresteerd door de plaatselijke wijkagent. Bij zijn arrestatie droeg hij een kogelvrije vest onder zijn kleren en in zijn rugzak had hij een mes, een bijl en een neppistool. Tevens had hij de adressen van nog twee andere kinderdagverblijven op zak.

Op 22 februari 2009 beslist het schepencollege van Dendermonde om nooit meer kinderopvang te laten plaatsvinden op de campus van kinderdagverblijf Fabeltjesland.

In dit filmfragment van VTM word een relaas van de feiten gegeven.

The Joker

'Geen link met The Joker'

AMSTERDAM - De vergelijking tussen 'The Joker' en de dader van de steekpartij in Dendermonde was snel gemaakt. Kim de Gelder zou ook geschminkt zijn, zijn achternaam GELDER is een anagram van 'The Joker'-vertolker Heath LEDGER en Ledger is donderdag precies een jaar geleden overleden.

heatha_jpg_597691d.jpg

Toch zijn er nog geen concrete aanwijzingen dat de babymoordenaar zich inderdaad liet inspireren door de kwaadaardige Joker uit de Batmanfilms. Dat zegt procureur des Konings Christian Du Four maandag, melden Belgische media..
"We denken voorlopig niet dat hij zich liet inspireren door 'The Joker'. Er zijn geen aanwijzingen dat er een verband is. Over het resultaat van de huiszoeking kan ik niets zeggen om het onderzoek niet te schaden, maar de link met 'The Joker' is mijn inziens negatief", aldus Du Four.
Vergelijking
De vergelijking kwam al snel na de gruwelijke daad tot stand, toen er werd werd gesuggereerd dat Kim De Gelder zijn gezicht wit had geschminkt. "Op het moment van zijn arrestatie was De Gelder echter niet geschminkt", zegt Du Four. "Er zat wel schmink in zijn rugzak".
Toch blijft het opvallend dat 'Gelder' een anagram is van 'Ledger' en dat Ledger overleed op 22 januari 2008, precies een jaar en een dag voor de dodelijke steekpartij. Ook het moordwapen riep een gelijkenis op, een mes is immers het lievelingswapen van 'The Joker'.

Bron: De Telegraaf 26/02/2009


Moord op Elza Van Raemdonck

Op 16 januari 2009 wordt in Vrasene een vrouw van 73 neergestoken. Elza Van Raemdonck werd dood aangetroffen in haar woning in de Galgstraat in Beveren. Het was haar echtgenoot, Jozef Heirman, die deze gruwelijke ontdekking deed. De man werd enige tijd onder verdenking gesteld maar bleek na een lange verhoring bleek hij niets met de feiten te maken te hebben. Het DNA dat op het lichaam van het slachtoffer werd gevonden kwam niet overeen met dat van de echtgenoot.

250_0_KEEP_RATIO_SCALE_CENTER_FFFFFF.jpg

Aanvankelijk werd gesuggereerd dat het ging om een roofmoord maar aangezien niets ontvreemd was uit de woning werd deze piste vrij snel verlaten. De enig verdachte was iemand die de buur zien vluchten had met de fiets. Een week lang zat het parket met een raadsel. Tot Kim De Gelder toesloeg in kinderdagverblijf Fabeltjesland.

Al snel bracht het parket van Dendermonde De Gelder in verband met deze zaak. Aanvankelijk ontkende Kim De Gelder iets te maken te hebben met deze zaak. Maar op 2 maart 2009 bekent De Gelder de moord op Elza Van Raemdonck. Uit de analyse van het DNA dat op het slachtoffer werd gevonden blijkt dat het gaat om dat van De Gelder. Later blijkt dat De Gelder die dag nog een tweede moord wilde plegen maar een politiepatrouille verhinderde dat.


Ontoerekeningsvatbaar of niet?

Na de arrestatie van Kim De Gelder breekt de discussie los van het al dan niet toerekeningsvatbaar zijn tijdens de feiten.
De advocaat van Kim De Gelder, Jaak Haentjens, beweert op 27 januari 2009 in de pers dat De Gelder niets meer weet van de feiten in Dendermonde. "Hij kan zich drie, vier uur niets meer herinneren", luidde het.

250_0_KEEP_RATIO_SCALE_CENTER_FFFFFF.jpg

Volgens de advocaat zijn er zelfs aanwijzingen dat De Gelder een geestesafwijking heeft. In zijn jeugd was De Gelder vereenzaamd en teruggetrokken. Sinds oktober 2008 ging hij alleen wonen. Op wat telefoonverkeer na had De Gelder geen contact meer met zijn familie, aldus zijn advocaat. Op de leeftijd van 15-16 jaar zou De Gelder met een zware depressie gekampt hebben. Toen hij 18 was wilden zijn ouders hem laten opnemen in de psychiatrie. Echter dit gebeurde niet omdat De Gelder in behandeling ging. Hij zou toen stemmen gehoord hebben in zijn hoofd.

De psychiater die de behandeling deed, oordeelde toen dat een gedwongen opname niet nodig was. Of die stemmen er op het moment van de feiten ook waren heeft De Gelder niet gezegd, aldus Haentjens.

Centrale vraag blijft: Waren er stemmen of krachten waaraan hij niet kon weerstaan?
Indien ja, ligt internering voor de hand.

Op 1 april 2009 kopt De Knack : "Kim De Gelder wist goed wat hij deed"
De Knack baseert zich hiervoor op een artikel dat Het Laatste Nieuws publiceerde.

Volgens de eerste psychiatrische rapporten die toen verschenen, handelde Kim De Gelder bewust en planmatig.
Zo raakte De Gelder bijvoorbeeld binnen bij zijn eerste slachtoffer, Elza van Raemdonck, door zich voor te doen als de man die de elektriciteit kwam opmeten.
Het college van drie gerechtspsychiaters dat is aangesteld om hem te onderzoeken, hecht weinig geloof aan het feit dat De Gelder stemmen zou horen. De manier waarop hij te werk ging om het huis van zijn eerste slachtoffer binnen te dringen, is volgens hen zeer doordacht. Hij wist zeer goed wat hij deed en is dus toerekeningsvatbaar, aldus de gerechtspsychiaters. Dat betekent dus dat De Gelder niet geĆÆnterneerd zal worden, maar vor het Hof van Assisen zal moeten verschijnen.


Copycats?

Man opgepakt die dreigde De Gelder te imiteren

Een man heeft er in een e-mail naar een mutualiteit mee gedreigd om baby's te doden, naar analogie met het drama in Dendermonde. Hij werd opgepakt.

De verdachte schreef in een bericht dat hij de drang voelde om te moorden. Hij kreeg antwoord van de mutualiteit, maar dat was niet voldoende voor hem. Hij antwoordde nogmaals en zei dat hij van plan was om te doen wat De Gelder met de baby's in Dendermonde had gedaan. "De mutualiteit moet dan maar beseffen dat er bloed aan hun handen zal kleven", luidde het.
De mutualiteit waarschuwde daarop de politie, die de identiteit van de man kon achterhalen. De omgeving van zijn woning in Schriek werd even afgesloten en de man werd opgepakt.
In het huis van de jongeman werden geen wapens gevonden. Hij bleek geen onbekende voor de politie en werd psychologisch onderzocht.
Volgens de politie was de man op zoek naar hulpverlening voor zijn moeilijke psychologische en financiƫle toestand, en had hij niet de intentie om effectief te gaan moorden, maar was zijn e-mail meer een noodkreet.

Woensdag verschijnt de man voor de onderzoeksrechter in Mechelen. Die zal over zijn aanhouding beslissen.

Bron: Knack 18/03/2009


Bewonderaars

Aanbidster Kim De Gelder opgenomen in psychiatrie

Angelina Elander, de Zweedse kunstenares die liet uitschijnen dat ze de opdrachtgeefster was van Kim De Gelder, is vorige week gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek, zo schrijft De Morgen.

250_0_KEEP_RATIO_SCALE_CENTER_FFFFFF.jpg

Op haar blog verklaarde de 40-jarige Elander openlijk haar liefde voor De Gelder. De Zweedse autoriteiten namen de schrijfsels van de vrouw onder de loep wat leidde tot een gedwongen opname in de psychiatrie.

Begin vorige week bleef Elander meer dan 24 uren in de psychiatrische afdeling voor volwassenen in Sunderby, in het uiterste noorden van Zweden.

Dik tegen haar zin, want de Zweedse kunstenares vindt niet dat ze thuishoort in de psychiatrie. Op haar blog schrijft ze haar onbegrip van haar af. "Ze sloten me daar 24 uur op. Waarom? Omdat ik een blog heb? De mensen verliezen hun verstand. Ik ben beschaamd in mijn medeburgers."

Haar advocaat Sven Mary sprak intussen met de excentrieke Zweedse. "Mevrouw Elander moest inderdaad twee dagen ter observatie blijven in het psychiatrisch ziekenhuis. Maar ze heeft het er goed vanaf gebracht."

Volgens de Brusselse strafpleiter heeft de opname niets te maken met eerder aangekondigde gerechtelijke stappen tegen de Zweedse vanuit ons land.

Bron: Knack 03/05/2010Bronnen:

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/belgie/kim-de-gelder-wist-goed-wat-hij-deed/article-1194677679129.htm

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/belgie/de-gelder-in-verdenking-wegens-vierde-moord/article-1194677730784.htm

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/mensen/aanbidster-kim-de-gelder-opgenomen-in-psychiatrie/article-1194726289548.htm

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/belgie/de-gelder-heeft-nog-altijd-geen-verklaring-afgelegd/article-1194677742584.htm

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/belgie/nooit-meer-kinderopvang-in-fabeltjesland/article-1194677733279.htm

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/belgie/kim-de-gelder-toerekeningsvatbaar-volgens-onderzoek/article-1194709655048.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Steekpartij_in_Sint-Gillis-bij-Dendermonde

http://www.telegraaf.nl/buitenland/3095357/___Geen_link_met_The_Joker___.html

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License