Ronald Janssen

De zaak-Janssen

De zaak-Janssen handelt over de meervoudige moorden door Ronald Janssen. Hij bekende vier moorden: die op Annick Van Uytsel in 2007, de moord op het koppel Shana Appeltans en Kevin Paulus begin 2010 alsook de moord van op een nog onbekend gebleven persoon. Het onderzoek naar de zaken is lopende.
Ronald Janssen

Ronald Janssen, 39 jaar oud was onderwijzer technisch tekenen in Herk-de-Stad en woonde in Loksbergen, een deelgemeente van Halen, waar hij naast zijn latere slachtoffer Shana Appeltans woonde. Ronald Janssen leefde alleen nadat hij scheidde van zijn vrouw, hij is vader van twee kinderen.
Op 5 januari 2010 werd Ronald Janssen verdacht van de dubbele moord op Shana Appeltans en Kevin Paulus. Het koppel werd dood aangetroffen bij hun auto, die in brand werd gestoken door Janssen.

Hij werd uiteindelijk aangehouden op verdenking van de dubbele moord. Op 7 januari bekende hij de feiten, nadat speurders enkele dagen zijn huis uitkamden. Janssen beweerde dat het aanhoudend getreiter van Kevin Paulus hem aanzette tot de moorden, maar dit bleek later niet te kloppen.
Na verdere ondervragingen bekende hij op 11 januari ook de moord op Van Uytsel in 2007, die tijdens de terugrit met haar fiets na een fuif, door Ronald Janssen werd vermoord en uiteindelijk in het kanaal werd gedumpt en terug gevonden.
Tijdens de ondervragingen bekende Janssen eveneens de moord op een slachtoffer waarvan hij de naam en de gehele gebeurtenis is vergeten.
Naast de gepleegde moorden bekende Ronald Janssen enkele verkrachtingen en aanrandingen van vrouwen.
ronald-janssen-verbreekt-radiostilte_5_460x0.jpg

Slachtoffers

Hieronder zal ik een overzicht geven van de slachtoffers van Ronald Janssen.
Van Uytsel was een achttienjarige studente die op 27 april 2007 rond vier uur 's nachts terugkeerde van een KLJ-fuif in Diest, maar nooit thuis aankwam. Het laatste signaal van haar mobiele telefoon werd opgevangen in Halen, dat niet op de weg naar haar huis lag en dus niet ver van het huis van Ronald Janssen vandaan.
Op 3 mei 2007 vonden speurders het levenloze lichaam van Van Uytsel in het Albertkanaal, gewikkeld in een speciale zak die werd verzwaard met stenen. Uit autopsie blijkt dat zij al enkele dagen in het kanaal lag en zou gedood zijn door een slag op het hoofd. Haar fiets werd gevonden op 26 augustus 2008 in Leuven,(niet ver vandaan waar Ronald Janssen op kot zat) maar leverde verder geen aanwijzingen op. De dader bleef onbekend tot Janssen op 10 januari 2010 de moord op Van Uytsel bekende nadat hij al was opgepakt voor de dubbele moord op Appeltans en Paulus. Tijdens verschillende ondervragingen vertelde Janssen dat hij haar ontvoerd had en enkele uren had opgesloten in zijn kelder, alvorens hij haar in het Albertkanaal dumpte. DNA-materiaal lijkt de verklaringen te bevestigen.
Annick Van Uytsel was een toevallig slachtoffer. Ronald Janssen reed rond in zijn bestelwagen die nacht toen hij zich herinnerde dat hij die dag op school had horen vertellen over een fuif in Schaffen, waar hij heen rijdt. Janssen beweert Annick onderweg te zijn tegengekomen toen zij naar huis fietste. De reden voor zijn achtervolging was het feit dat ze jong was en alleen. Op een verlaten weggetje sneed hij haar de pas af, duwde haar de berm in, knevelde haar handen met brede, bruine plakband, plakte tape op haar mond en dwong haar onder bedreiging van een wapen in zijn blauwe camionette te stappen.
200905031415_solidariteitswandeling-voor-annick-van-uytsel-tussen-schaffen-en-diest-.jpg

Shana Appeltans en Kevin Paulus waren een jong koppel van 18 en 22 jaar oud. Op 2 januari 2010 voerde Paulus Appeltans terug naar haar ouderlijk huis in Loksbergen, na een nieuwjaarfeestje met familie, een kilometer verderop. Omdat Shana Appeltans als studente regentaat in de examenperiode zat, keerden zij en haar vriend eerder terug dan de rest van de familie. Volgens Ronald Janssens verklaringen werd hij aan zijn woning uitgedaagd en getreiterd door Paulus, maar dit bleek later niet te kloppen. Hij bedreigde het koppel met een pistool en dwong ze naar een afgelegen plaats te rijden. Daar schoot hij Paulus met drie schoten dood. Nadat hij Shana Appeltans tevergeefs probeerde te verkrachten, schoot hij haar met een nekschot dood. Janssen reed de Opel Corsa verder naar een landweg naast de autostrade. Het lijk van Kevin Paulus stak in de koffer van de wagen, dat van Appeltans lag op de achterbank. Vervolgens stak hij de auto in brand, wat even later de aandacht trok van voorbijgangers.54357964.jpg

Naast deze drie slachtoffers bleek uit de vele verklaringen dat Janssen nog vele daden op zijn geweten heeft. Verschillende psychiaters en advocaten zien in Janssen het profiel van een seriemoordenaar. Hij leek een normaal leven te leiden. De dossiers inzake een aantal onopgeloste moorden in Belgiƫ en Nederland werden daarom heropend. Op 11 januari werd al bekend dat hij mogelijk ook in verband gebracht kan worden met verschillende aanrandingen met seksueel geweld, maar zonder dodelijke afloop. Inmiddels heeft hij meerdere verkrachtingen bekend, als ook een vierde moord waarbij de naam van het slachtoffer nog niet bekend is. Op 20 januari 2010 werd bekend gemaakt dat Janssen vijf zware zedendelicten bekend.

Bronnen
www.demorgen.be

"Ronald Janssen bekent vierde moord"

Leraar wachtte tienermeisjes op aan zomerfestivals, volgde anderen naar hun kot
HLN UPDATE Seriedoder Ronald Janssen (38) uit Loksbergen heeft verklaringen afgelegd over een vierde moord die hij gepleegd zou hebben. Hij beweert dat hij het lichaam jaren geleden achtergelaten heeft in de Oostkantons, zo staat vandaag in Het Laatste Nieuws. De politie heeft nog geen naam van het slachtoffer.

Verkrachting op zomerfestivals
De speurders zouden wel de namen hebben van enkele meisjes die verkracht werden door de leraar. Janssen moet een aantal verkrachtingen bekend hebben. Sommige op tienermeisjes op zomerfestivals, anderen volgde hij tot aan hun kot.

Bewijs in zaak-Annick
Voor het eerst is er ook materieel bewijs gevonden tegen Janssen. Volgens Het Laatste Nieuws ontdekten specialisten dat de sporen van algen en micro-organismen die gevonden werden op de fiets van Annick Van Uytsel, erop wijzen dat die wel degelijk in de vijver van Janssen gelegen heeft. (belga/edp/dea)

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/eZHmst2cclo&hl=nl_NL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/eZHmst2cclo&hl=nl_NL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/VBZ8XQ7QPi8&hl=nl_NL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/VBZ8XQ7QPi8&hl=nl_NL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/tbBkhbbVRb4&hl=nl_NL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/tbBkhbbVRb4&hl=nl_NL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License